ARHIV PRISPEVKOV


MEDNARODNO POSVETOVANJE

KOMUNALNA ENERGETIKA - OSKRBA Z ENERGIJO POWER ENGINEERING 2019

 


Vpišite iskalni niz:
BEV
CIP
CNG
EEO
NOX
ORC
OVE
SN
vod
    Natisni  

THALER, S., URAN, C., PECNIK, M.
“AKKU 4 LIFE” – Eksperimentalna diagnostika stanja rabljenih litij-ionskih baterij
KOMUNALNA ENERGETIKA / POWER ENGINERING 2017, 115
Z namenom omogočiti ponovno uporabo rabljenih baterij je potrebna zanesljiva ocena njihovega stanja. Za predselekcijo v procesu recikliranja je potrebna hitra in smiselna analiza stanja. Ta predselekcija mora potekati preko elektronskih sistemov za analizo, pa naj bo govora o popolnem uničenju, spremembi, obnovi ali je potrebno ponovno polnjenje in »osvežitev«. Osnova za vključitev merilnega sistema bo v tem projektu potekala pod naslovom »Dinamični Analizator Baterij«.

THALER, S., HAUSER, R.
SHRANJEVANJE ENERGIJE S POMOČJO PCM MATERIALOV UPORABA IN OVREDNOTENJE LATENTIH HRANILNIKOV ENERGIJE ZA EKONOMIČNO SHRANJEVANJE TOPLOTE
KOMUNALNA ENERGETIKA / POWER ENGINERING 2014, 11
Zaradi nihanj v elektroenergetskih omrežij (proizvodnja električne energije iz vetra , fotovoltaika , ...) bo postalo v prihodnosti vedno bolj pomembno tudi glajenje le-teh in najprimerneje bi bilo to storiti s pomočjo pametnih omrežij. Ker električne energije ni možno skladiščiti je lahko ena od možnosti proizvajanje toplote pri trenutnih presežkih in njeno shranjevanje. Voda še vedno velja kot najprimernejši medij za shranjevanje. Ob njej pa obstajajo tudi materiali, ki omogočajo latentno shranjevanje toplote, kot so zeolit ( le pri visokih temperaturah ) ali solne zmesi ( npr. natrijev acetata). Uporabiti je možno tudi parafin in druge materiale , v katerih je možna sprememba agregatnega stanja (tekočina v trdno) voljo . Žal imajo ti hranilniki trenutno težave pri prevajanju toplote znotraj materiala samega. Predvideva se vključitev primernih PCM hranilnikov v obstoječi sistem toplotnih črpalk, spremenjeni sistem pa mora biti sposoben shraniti presežno energijo v ogrevalni sistem. To bi moralo voditi k gospodarnejši uporabi toplotnih črpalk in tudi k zmanjšanju nihanja proizvodnje električne energije. Kot pomemben parameter se v tem primeru upošteva vpliv na čas za polnjenje in praznjenje. Pričakovani rezultati morajo zagotoviti inovativne metode za shranjevanje toplote za premagovanje teh novih izzivov .

THALER, S., HECHL, T., ZARBAKHSH, J.
ZMANJŠANJE PORABE ENERGIJE Z UPORABO BIOMIMETIČNIH STRUKTUR
KOMUNALNA ENERGETIKA / POWER ENGINERING 2013, 16
Absorberji v sončnih kolektorjih se uporabljajo za zbiranje sončne toplote za ogrevanej stavb in sanitarne vode. Zaradi naraščajočih cen fosilnih goriv, kot sta nafta in plin, bo naraščala tudi izraba sončne energije. Namen tega dela je optimizacija cevnega sistema v plošči absorberja sončnega kolektorja glede na enakomeren pretok in manjši padec tlaka v sodobnih sončnih ogrevalnih sistemih navdahnjenih z naravo. Ostali deli kolektorja npr. ohišje, izolacija in prozoren pokrov naj bi ostali enaki kot pri običajnih ploščatih kolektorjih, da bi v proizvodni liniji bilo potrebne čim manjše spremembe. Bistveno je poudariti težave običajnih solarnih panelov in določiti parametre, pomembne za oceno mehanike tekočin. Vrednotenje različnih naravnih kanalskih struktur naj bi pomagala najti ustrezno mrežo z dobrimi lastnostmi uporabe in upornostjo pretoka. Izbrane primeri bodo predstavljeni, simulirani in analizirani z ustrezno programsko opremo za prikaz karakteristik pretoka. Nov modela cevnega sistema bo vključen v obstoječi absorber z namenom pridobiti prvi bionično optimirano zasnovo cevnega sistema.


 

 

Mednarodno posvetovanje
Komunalna energetika - oskrba z energijo / Power Engineering


Laboratorij za energetiko
Inštitut za močnostno elektrotehniko
Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru
Koroška cesta 46, 2000 Maribor
Telefon: (02) 220 71 72 (doc. dr. Miloš BEKOVIĆ)
              (02) 220 70 84 (Jurček VOH)
              (02) 220 70 61 (prof. dr. Jože PIHLER)
Elektronska pošta
power.eng@um.si